Groep Eckelmans koestert de ambitie om de kwalitatieve en betaalbare huisvesting voor iedereen mogelijk te maken

29 oktober 2021 – Felix Ferret

City Reports bracht een bezoek aan de stad Leuven en daarbij mocht een bezoek aan een bedrijf dat een zeer sterke band heeft met de stad niet aan ontbreken. Groep Eckelmans is een rasecht familiebedrijf dat 50 jaar geleden ontstond in het Leuvense. Vandaag zijn ze betrokken in projecten voor studentenhuisvesting. Kortom: een rasecht Leuvens bedrijf.

Koen Eckelmans, telg van de familie en zaakvoerder van de groep, vertelde welke activiteiten de groep in het Leuvens ontplooit: “Onze corebusiness is het ontwikkelen van investeringsvastgoed voor private en institutionele investeerders. Achteraf nemen we ook het volledige beheer van A tot Z voor onze rekening.” Het grootste aandeel van de realisaties van Groep Eckelmans bestaat uit studentenhuisvesting. Elk jaar vinden zo’n 1.000 Leuvens studenten hun onderkomen in één van de realisaties.

Het verhaal begon in de jaren ’70, met de realisatie van het eerste grootschalige studenthuisvestingsproject van de groep: Campus Irena Leuven waar nog steeds elk jaar 420 studentenstudio’s en appartementen worden verhuurd aan een betaalbare huurprijs. “Ik kan met trots zeggen dat we echt van start zijn gegaan in de mooiste studentenstad van België waar ik zelf ook geboren en getogen ben.”

“Ik kan met trots zeggen dat we actief zijn in de mooiste studentenstad van België waar ik zelf ook geboren en getogen ben”

– Koen Eckelmans, zaakvoerder Groep Eckelmans

Vandaag koestert de groep de uitgesproken ambitie om de kwalitatieve en betaalbare huisvesting uit te breiden naar alle eenoudergezinnen, starters en iedereen die het moeilijk heeft op de huizenmarkt. “Vandaag zien we heel wat problematieken op huurmarkt, en het staat buiten kijf dat de grondwaarde de grote boosdoener is voor de hoge huurprijzen. Onze missie is om te tonen dat daar iets aan te doen valt.”

De huurwoningen die Groep Eckelmans aanbiedt zijn betaalbaar. Dat doen ze door te garanderen dat de investeerder niet hoeft mee te betalen in de grondwaarde. “Investeerders zijn zeker bereid om te investeren in projecten die de gemeenschap ten goede komen, maar ze verlangen wel een vast rendement en betrouwbaar beheer. Het zijn net deze zaken weer wij garant voor staan.”

De manier van werken toont aan dat een private ontwikkelaar een partner kan zijn en een ondersteunde rol kan vervullen voor overheden. Zo kan er een gericht beleid gevoerd worden, met een maximumhuurprijs die in overleg wordt vastgelegd en dat speculatie minder kans krijgt. Bovendien vloeien alle constructies op het einde van de beheerstermijn terug naar de overheid. Het hele concept zorgt ervoor dat duurzame residentiële nieuwbouwappartementen verhuurd kunnen worden aan een huurprijs die tot 30 procent lager ligt dan de traditionele residentiële appartementen.

Onze huurprijzen liggen tot 30 procent lager dan de traditionele huurprijzen voor residentiële appartementen

– Koen Eckelmans, zaakvoerder Groep Eckelmans

Een mooi voorbeeld van zo’n betaalbaar woonproject vinden we in Else, waar Groep Eckelmans 296 studio’s heeft gerealiseerd. “Het project staat op een grond van de Vrije Universiteit Brussel, die de grond aan ons heeft geschonken via erfpacht. Zo hebben we ervoor kunnen zorgen dat deze studio’s verhuurd kunnen worden aan een all-in prijs van 475 euro. En dat ligt ver beneden de marktprijs.”

Groep Eckelmans steekt dan ook graag de hand uit naar alle instanties en overheden die eigenaar zijn van panden en gronden en die samen met hen ervoor willen zorgen dat effectief iedereen een aangepaste en betaalbare huurwoning in België kan hebben. En daar heeft iedereen baat bij: de stad, haar studenten en haar inwoners.

Bekijk hieronder het item van Groep Eckelmans in ons programma City Reports.

Meer informatie over Groep Eckelmans: www.eckelmans.com